Author : Delfi Partners & Co.
March 15, 2024

Τους 5,593 άγγιξαν οι πλειστηριασμοί ακινήτων που διενεργήθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας eauction.gr το πρώτο δίμηνο του 2024 στην Ελλάδα. Ωστόσο, μόλις 2,066 υποθέσεις (37%) κατακυρώθηκαν και κατέληξαν επιτυχώς σε αγοραστή. Αξίζει να σημειωθεί πως, την ίδια περίοδο πέρυσι, είχαν ολοκληρωθεί 6,377, ωστόσο, μόλις 1,512 (24%) είχε καταλήξει στα χέρια κάποιου πλειοδότη.

Τί ποσοστό αφορά σε κατοικίες;

Όπως προκύπτει από την ανάλυση, το μεγαλύτερο ποσοστό πλειστηριασμών που κατακυρώθηκαν, 47% επί του συνόλου, αφορά σε κατοικίες και ο αριθμός αυτών άγγιξε τους 967 μόλις το πρώτο δίμηνο του 2024. Σε χαμηλότερα ποσοστά κινήθηκαν τα καταστήματα (ποσοστό 7%), τα γραφεία (ποσοστό 3%)  αλλά και οι βιομηχανικοί χώροι (ποσοστό 2%) με τους επιτυχείς πλειστηριασμούς εκεί να αγγίζουν τους 152, 64 και 42, αντίστοιχα, το πρώτο δίμηνο του 2024 στο σύνολο της χώρας.

Τί συνέβη στην Αττική;

Εκ των 5,593 πλειστηριασμών ακινήτων που διενεργήθηκαν το πρώτο δίμηνο του 2024 στο σύνολο της χώρας, το 35% διενεργήθηκε στην Αττική. Πιο συγκεκριμένα, στην Αττική την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου 2024 ολοκληρώθηκαν 1,976 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων, εκ των οποίων μόλις οι 850 (43%) κατέληξαν σε πλειοδότη.  Σχετικά με το είδος του ακινήτου προέκυψε πως, στην Αττική κατακυρώθηκαν 472 πλειστηριασμοί που αφορούν σε κατοικίες, 56% επί του συνόλου, 53 πλειστηριασμοί που αφορούν σε καταστήματα (ποσοστό 6%), 41 πλειστηριασμοί που αφορούν σε γραφεία (ποσοστό 5%) και 7 πλειστηριασμοί που αφορούν σε βιομηχανικούς χώρους (ποσοστό 1%). 

Τί προβλέπεται για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς την τρέχουσα χρονιά;

Αναφορικά με το 2024, μέχρι στιγμής έχουν ήδη δρομολογηθεί 23,134 πλειστηριασμοί ακινήτων για το σύνολο της χώρας, ωστόσο σύμφωνα με το νέο νομικό πλαίσιο ο τελικός αριθμός για την καινούργια χρονιά προβλέπεται να είναι 40,000-50,000 επιτρέποντας στους servicers να κινηθούνε με μεγαλύτερη ευελιξία. 

Τα νέα μέτρα που εξετάζει το Υπουργείου Οικονομικών;

Παρά τον υψηλό ανταγωνισμό στις τιμές πώλησης των πλειστηριαζόμενων ακινήτων, οι οποίες μερικές φορές φθάνουν να είναι έως και 65% χαμηλότερες από την αρχική προσφορά, περίπου 6 στους 10 πλειστηριασμούς ακινήτων το 2024 είναι άγονοι λόγω έλλειψης πλειοδότη. Στο πλαίσιο αυτό, το Υπουργείο Οικονομικών εκπονεί νέο σχέδιο με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητας των πλειστηριασμών ακινήτων καθώς και βελτίωση της διαδικασίας προς όφελος του οφειλέτη.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάζονται τα ακόλουθα: 

Πρώτον, αναζητείται η επίλυση προβλημάτων που εμποδίζουν φυσικά πρόσωπα να συμμετάσχουν ενεργά στους πλειστηριασμούς.

Δεύτερον, γίνεται σκέψη για αλλαγή του νομικού πλαισίου που διέπει τα ποσοστά μείωσης των τιμών σε περίπτωση άγονου πλειστηριασμού, προκειμένου να αποφευχθεί η υποτίμηση των ακινήτων.

Τρίτον, προτείνονται μέτρα για την προώθηση της ενημέρωσης των συμμετεχόντων σχετικά με τα ακίνητα που πωλούνται σε πλειστηριασμό, ενώ εξετάζεται και η δυνατότητα πρόσβασής τους σε αυτά. 

Τέταρτον, σχεδιάζονται μέτρα για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν από εκ των υστέρων ακυρώσεις πλειστηριασμών, προκαλώντας ανασφάλεια στους πλειοδότες.

Τέλος, εξετάζονται παρεμβάσεις για την ταχύτερη διάθεση στην αγορά των ακινήτων που αποκτώνται μέσω πλειστηριασμών, είτε για ενοικίαση είτε για πώληση, προκειμένου να αποφευχθεί το υπερβολικά υψηλό απόθεμα από βρίσκεται στην κατοχή των servicers και των τράπεζες.

Τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα

Όσον αφορά την ποιότητα του χαρτοφυλακίου για τις ελληνικές τράπεζες, ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων μειώθηκε στο 7.9% τον Σεπτέμβριο του 2023, αλλά παρέμεινε φανερά υψηλότερος από αυτόν της ευρωζώνης ο οποίος ανήλθε στο 2.27% την ίδια περίοδο. Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί πως, παρόλη την κατά τα άλλα καθοδική τάση στον συνολικό δείκτη των μη εξυπηρετούμενων δανείων, παρατηρήθηκε καθαρή εισροή νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων σε όλα τα χαρτοφυλάκια  κατά το πρώτο εννεάμηνο του 2023. Αυτό καθιστά τη στενή παρακολούθηση αυτών αναγκαία, καθώς το υψηλό κόστος χρηματοδότησης, καθώς, και η πιθανή επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας μπορεί να ασκήσουν πιέσεις και  μελλοντική συσσώρευση μη εξυπηρετούμενων δανείων.